Stichting STOP is één van de grootste non-profitorganisaties in Nederland op het gebied van de bestrijding van kinderarmoede in natura.

Met het Project STOP kinderarmoede ondersteunt Stichting STOP jaarlijks duizenden kinderen met een prachtig kledingpakket voorzien van nieuwe kleding, nieuwe schoenen, nieuwe jassen, lees/luisterboeken en leuk nieuw speelgoed.


Stichting STOP heeft een nieuwe en wereldwijd unieke webshop ontwikkeld onder de naam STOP de webshop. Met een geautoriseerde code kunnen de kinderen hun eigen outfit samenstellen. Dit gevoel van gewoon online je eigen kleding kunnen shoppen geeft het gevoel van eigenwaarde van de kinderen een enorme boost en ook aan dat van de ouders.


Ze hoeven eindelijk geen ‘nee’ te verkopen en kunnen samen met het kind online een mooie outfit samenstellen.

Stel je eigen outfit samen, Helemaal zoals jij het wil!

Ik wil informatie over:

Motivatie en Scenario's

Samenwerking met gemeenten

De webshop & het proces

Motivatie en Scenario's

Leer de problemen kennen

Diverse onderzoeken onder jongeren, die leven onder de armoedegrens, hebben uitgewezen dat nieuwe kleding bij hen in de top 5 van het verlanglijstje staat en in sommige onderzoeken zelfs binnen in de top 3 van wat de jongeren zelf belangrijk vinden in hun leven.

Het gevoel om erbij te horen en niet onder te doen voor de rest van de klas is in de beleving jongeren tot 18 jaar heel erg belangrijk, zo niet bepalend voor hun toekomst. Altijd maar in krijgertjes van een ander of de afdankertjes van broer of zus naar school te moeten gaan, draagt daar zeker niet aan bij. Vaak vinden de kin deren het beschamend om altijd gebruikte kleding te moeten dragen.

Ze worden hierdoor regelmatig gepest, zowel op school als in de buurt waar zij wonen. Hierdoor krijgen de kinderen een zeer laag zelfbeeld van zichzelf en hebben geen toekomstperspectief meer. Dat begint meestal heel vroeg in het leven van een kind, op een leeftijd dat het vormen van je eigen zelfbeeld van groot belang is voor de rest van je leven. Ze leggen zich erbij neer en vinden alles best.

Heel schadelijk voor de ontwikkeling.

Kinderen die gepest worden op school zijn uiteindelijk dié kinderen die ook geen zin meer hebben om naar school te gaan.

Waarom ook, ze worden bijna dagelijks uitgemaakt voor stinkerd of zwerver en worden maatschappelijk uitgesloten door de andere kinderen, omdat ze er net even iets anders uitzien. Door de ervaringen op school hebben deze kinderen bijna dagelijks de gevolgen van armoede als schaamte, jaloezie en uitsluiting. Hun leeftijdgenoten hebben immers veel meer en kunnen ook veel meer doen. Juist dit zijn dan de kinderen die uiteindelijk voortijdig de school gaan verlaten zonder diploma of veel lager gediplomeerd dan dat werkelijk in hun kunnen ligt. Als ze er maar vanaf zijn.

Daarom is het van het grootste belang om ervoor te zorgen dat deze kinderen weer een positief zelfbeeld krijgen en er weer bij horen en worden opgenomen in de groep. Dat is een garantie voor betere resultaten en betere vooruitzichten. Dat geldt zowel in basis- als het voortgezet onderwijs.

Veel gezinnen leven al generaties lang in armoede, vaak om dezelfde redenen.

Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden door ervoor te zorgen dat kinderen die in armoede leven worden geholpen, zodat ze weer meetellen en goed presteren in het onderwijs. Daarmee bestaat de kans op een betere positie in de samenleving. Met andere woorden, daarmee wordt  het doorbreken van de vicieuze cirkel heel kansrijk en daarmee de kans op een goede toekomst voor hem, haar en volgende  generaties.  

Stichting Kinderen van de Voedselbank en Stichting STOP werken samen met particulieren, bedrijven, instellingen, fondsen,  lagere en hogere overheden om de kinderarmoede te bestrijden. Daaruit is het volgende unieke project tot stand gekomen.  Vooral ook ingegeven door argumenten vanuit de doelgroep zelf. 

Samenwerking met gemeenten

Samenwerking met gemeenten

Hoe werkt zo’n samenwerking? Een gemeente sluit een overeenkomst met de Stichting STOP voor het verstrekken van het gewenste aantal kledingpakketten en koopt de pakketten naar behoefte bij de stichting in. Een pakket met zomerkleding en een pakket met winterkleding. De gemeente betaalt 50% van de verwachte uit te geven pakketten op voorhand aan de stichting. De resterende vergoeding geschiedt op basis van nacalculatie. De stichting stuurt de gemeente iedere maand een betaalopdracht met een overzicht van de in die maand uitgegeven pakketten.

Zoals al genoemd, bedragen de kosten €140,- per kind all-in. Hiervoor krijgen de kinderen 2 pakketten per jaar, met in totaal 8 stuks kleding, 2 paar schoenen, 2 jassen, 2 leesboeken en 4 stuks leuk speelgoed.

Dat is een bedrag wat men normaal voor alleen al een goede winterjas en een paar mooie lederen winter schoenen kwijt is. Tussen het bestellen en leveren zit maximaal drie weken. De gezinnen ontvangen een track en trace code, zodat ze kunnen zien wanneer het pakket in een anonieme doos wordt geleverd. Mocht er niemand thuis zijn, wordt het pakket de volgende dag nogmaals aangeboden. Mocht er om welke reden dan ook nogmaals niemand aanwezig zijn, dan kan men het pakket bij een DHL parcelshop in de buurt afhalen. 

De stichting werkt geheel AVG-proof, ook in de samenwerking met de gemeenten. Deze samenwerking gaat als volgt. De gemeente benadert de gezinnen en geeft voor elk kind binnen het gezin een unieke verificatiecode uit. Met deze code kan het gezin, na het aanmaken van een account in de webshop, per code (kind) online shoppen binnen de webshop

 

De stichting heeft zijn eigen code generator.

De gemeente krijgt een eigen account binnen de webshop. In dit account zit een codegenerator waar de gemeente de benodigde codes kan genereren. De codes worden uitgeven in een Excel-lijst en deze lijst wordt geüpload binnen het systeem. Er kan direct besteld worden in de webshop door de gezinnen met een code.

 

De stichting krijgt vanuit de gemeente dus geen persoonsgegevens, maar slechts een lijst met codes. Uiteraard krijgt men van de gezinnen door het aanmaken van een account wel de persoonsgegevens, omdat de stichting tenslotte moet weten waar het pakket naar toe gezonden moet worden. Als een gezin vier termijnen geen pakket heeft aangevraagd (2 jaar), dan worden de gegevens van het aangemaakte account met bijbehorende persoonsgegevens automatisch verwijderd. De maandelijkse factuur aan de gemeente bevat slechts een lijst met de verbruikte codes van die betreffende maand, zonder de persoonsgegevens.

Het bestellen van kleding via een webshop is voor gezinnen veel fijner, dan dat te moeten doen met een kledingpas of een voucher. Een pas of voucher kunnen fraudegevoelig zijn, heb ben we inmiddels geleerd, maar we horen ook dat gezinnen het stigmatiserend vinden. ‘Als we in de winkel komen weten ze dat wij arm zijn’, ‘We moeten hiermee naar grootwinkelbedrijven in de stad en we hebben geen geld om te reizen’, ‘Mijn moeder heeft een middel gevonden om de voucher te verzilveren en koopt er drank voor’, et cetera, et cetera). Niet alle winkelbedrijven werken mee aan een kledingpas of voucher en ouders voelen zich bezwaard bij het afrekenen. Conclusie: Voor aankopen met een kledingpas of voucher is het voor de winkelier en het personeel duidelijk dat een gezin onder de armoedegrens leeft. Bij de gebruiker veroorzaakt het een schaamtegevoel. 

Via de webshop krijgt men veel meer voor hetzelfde geld. De waarde van de gemiddelde voucher ligt tussen de €125.- en €150.- Voor €140,- (inclusief verzendkosten) krijg je via de webshop, verdeeld over twee pakketten (een zomerpakket en een winterpakket), maar liefst, acht stuks kleding, twee jassen, twee paar schoenen, twee lees/luisterboeken en vier stuks leuk nieuw speelgoed. Ook allemaal van bekende merken. Door het toevoegen van lees/luisterboeken, die we gratis via het Centraal Boekhuis krijgen, dragen we bij aan de bestrijding van laaggeletterdheid. Met deze voorbeelden willen we illustreren dat er geen middel functioneler is dan onze webshop en het voor ons een gegevens is dat een gestaag groeiend aantal gemeenten zich bij ons initiatief aansluit. 

Het komt ook heel vaak voor dat een voucher niet doelmatig of onjuist wordt besteed. Het is vanzelfsprekend de bedoeling dat het maximale uit de middelen, die beschikbaar worden gesteld, wordt gehaald. Laten we een voorbeeld noemen. Ouders/kinderen, die een voucher krijgen, hebben wellicht nog nooit eens een mooi duur trainingspak van een bekend merk gekocht. Het komt dan ook regelmatig voor dat voor de waarde van de voucher slechts één duur item wordt gekocht. Dan schiet een voucher het doel voorbij. Met dat trainingspak van een bekend merk komt een kind de zomer of winter niet door. Dat is dan ook de oorzaak waarom steeds meer gemeenten van het gebruik van een voucher overstappen naar onze web shop. 

Hand in hand tegen armoede

Kijk hoe de webshop werkt!

1. Code invoeren

2. Account aanmaken

3. Bestellen!

De werking van de webshop

De werking van de webshop

Maak kennis met ons systeem

De webshop van de stichting is uniek in zijn soort, niet alleen in Nederland. Het is nergens ter wereld mogelijk voor gezinnen, die in armoede leven, om online en kosteloos hun eigen kleding te kunnen shoppen. Precies zoals anderen doen via een reguliere webshop.

Project Stop de webshop is dan ook niets meer of minder dan een gewone webshop waar een ouder of begeleider, samen met de kinderen, online hun eigen outfit kunnen samenstellen. De stichting werkt hierin samen met bijna alle gerenommeerde merken in de kledingindustrie.

Hierdoor zijn wij altijd zeker van hippe, modieuze en goede kwaliteitskleding die ieder kind graag wil hebben. Alle restanten die deze merken uit actuele collecties over hebben, kopen wij als stichting tegen een lage vergoeding op. Deze collecties lopen meer dan een seizoen voor, dus tegen de tijd dat de kleding via de webshop verkrijgbaar is, kunnen vriendjes en vriendinnetjes dezelfde kleding in de winkels kopen. Zo mooi!

Op het kantoor van Stichting STOP zijn vier dames (vrijwillig) verantwoordelijk voor het verwerken van alle aanvragen. Als er iemand is die moeite heeft met het aanmelden, dan helpen zij de aanvrager van het gezin telefonisch door de aanmeldingsprocedure heen. Op de website staat ook een video met uitleg om een aanvrager stap voor stap door de procedure te leiden. In principe is de aanmeldingsprocedure heel eenvoudig, maar onze organisatie staat klaar om mensen die er moeite mee hebben hierin te ondersteunen.

Op dit moment staan er al ruim 1700 artikelen aan maatseries in de webshop. Ons streven is om halverwege het jaar 2022 minimaal 2000 artikelen aan maatseries te kunnen aanbieden. Zo is er voor iedere smaak wel een geweldige outfit uit te kiezen waar een kind blij van wordt. We hebben een gemiddelde voorraad van zo’n 134.000 artikelen, dus altijd meer dan voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit aantal wordt jaarlijks vastgesteld door telling, die wordt ondersteund door een accountantsverklaring.

Lagere milieubelasting We dienen overigens nog een ander doel. Normaliter zouden die voorraden op transport gezet worden naar het buitenland om vernietigd te worden. Dat is milieubelasting en kost veel geld. Daarom zijn de leveranciers blij met ons en kunnen wij een bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Stap 1

Brief met uw code

De gemeente geeft
een brief uit naar de gezinnen met een unieke verificatie code per kind binnen het gezin. (1 kind is 1 code, 3 kinderen zijn 3 codes)

Stap 2

MAAK UW ACCOUNT

De gezinnen moeten in de webshop een eigen account aanmaken. Binnen 1 account kunnen meer kinderen / codes worden toegevoegd. Wel zo gebruiksvriendelijk!

Stap 3

Bestel de kleding

4 stuks kleding, 1 paar schoenen, en een goede jas. De pakketten worden aangevuld met een leesboek en 2 stuks speelgoed afgestemd op de leeftijd van het kind.

Stap 4

Kleding thuis geleverd

De pakketten worden binnen 3 weken keurig thuis afgeleverd door de DHL. De gezinnen ontvangen een track en trace code zodat het gezin kan zien wanneer het pakket geleverd wordt.

Gemeente & Geïnteresseerd in ons concept?

De Overmaat 36
6831 AH, Arnhem

0488 – 745006
info@stichtingstop.com

Uitgebreide Notitie aanvragen...